Oto proste kompendium wiedzy na temat pieczenia, które z pewnością przyda się osobom, które dopiero zaczynają przygodę w kuchni. Jednakże, dla osób doświadczonych będzie dobrą ściągą i przypomnieniem :)
Jedna szklanka mąki to nie to samo co jedna szklanka cukru. W zależności od tego co wsypiemy do szklanki zyskamy inną gramaturę produktu.
Czasami zdarza się, że jesteśmy już w trakcie wykonywania przepisu okazuje się, że zabrakło nam jajek. Wielcy mistrzowie cukiernictwa wiedzą jednak, że można je zastąpić wieloma innymi produktami :)
Zacznij stosować kuchenny przelicznik. Wymierzenie składników do ciasta jest niezwykle ważne. Czasem jednak nie wiemy ile dodać proszku do pieczenia gdy w przepisie widnieje 15g, a nie musimy mieć przecież wagi kuchennej. Dlatego warto wydrukować sobie ten kuchenny przelicznik i powiesić na lodówce.
Ciasto może wyrosnąć zbyt mocno. Dlatego nie wolno dodawać więcej mąki niż jest to w przepisie i wkładać ciasta do zbyt mocno rozgrzanego piekarnika. Inaczej wyrośnie z foremki.
Jeśli nie chcesz by ciasto opadło nie zmniejszaj temperatury w piekarniku. Nie otwieraj go zbyt często podczas pieczenia i nie wyjmuj ciasta przed czasem, który podany został w przepisie.
Jeśli nie chcesz by ciasto zwilgotniało albo stwardniało wystarczy przechowywać je potem kładąc na nim kromkę chleba.