Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz idealnie rozgrzewa.
50 minut czas przygotowania 7 porcji
Składniki
100 g pora
100 g selera
100 g szynki szwajcarskiej
80 g cebuli
60 g marchwi
30 g masła
80 g kaszy jęczmiennej perłowej
900 ml wody
2 kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki pieprzu
100 g śmietany 30%
Sposób przygotowania
Pora kroję na mniejsze kawałki, selera, marchew obieram, kroję na małe kawałki, szynkę kroję na drobne paski. Wszystko przekładam do naczynia blendującego i blenduję dwie minuty.
W garnku rozpuszczam masło, dodaję warzywa z szynką, kostki warzywne, wsypuję kaszę jęczmienną, sól, pieprz, wlewam wodę i gotuję 30 minut.
Po 30 minutach gotowania wlewam śmietanę, dwie minuty gotuję.