Krupnik szwajcarski

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2023-01-26

Taki krupniczek każdy z przyjemnością zje zimową porą. Wspaniale smakuje oraz idealnie rozgrzewa.

50 minut czas przygotowania
7 porcji

Składniki

  • 100 g pora
  • 100 g selera
  • 100 g szynki szwajcarskiej
  • 80 g cebuli
  • 60 g marchwi
  • 30 g masła
  • 80 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 900 ml wody
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 100 g śmietany 30%

Sposób przygotowania

  1. Pora kroję na mniejsze kawałki, selera, marchew obieram, kroję na małe kawałki, szynkę kroję na drobne paski. Wszystko przekładam do naczynia blendującego i blenduję dwie minuty.
  2. W garnku rozpuszczam masło, dodaję warzywa z szynką, kostki warzywne, wsypuję kaszę jęczmienną, sól, pieprz, wlewam wodę i gotuję 30 minut.
  3. Po 30 minutach gotowania wlewam śmietanę, dwie minuty gotuję.
  4. Zupa gotowa.
  5. Smacznego.

Podobne artykuły