Królowa jesiennego stołu – pieczona dynia

Kategoria: Przepisy
Tagi: brak tagów
Data publikacji: 2020-10-02

Dynia jest niezwykle zdrowym warzywem. Nie tylko zawiera mało kalorii, ale również jest bogata w witaminy i minerały. Jest również bardzo wszechstronna. Wykorzystując ją możemy przygotować ciasta, zupy, placki, puree – dzisiaj jednak po prostu ją upieczemy w towarzystwie aromatycznych przypraw. Stanie się ona doskonałym jesiennym dodatkiem do obiadu.

Jak wybrać dobrą dynię?

Podczas kupowania dyni warto zwrócić uwagę na to jak wygląda jej skórka. Nie kupuj dyni, która posiada chropowatą powierzchnię skórki. Inaczej w środku będzie włóknista. Dlatego najlepiej, aby skórka była gładka. Wybieraj również te okazy, których skórka jest najbardziej pomarańczowa. Najlepiej również, aby skórka posiadała jak najmniej skaz i przebarwień.

Gdy już mamy idealną dynię, możemy przejść do przygotowania naszej potrawy.

Składniki na pieczona dynię

  • 1 kg dyni po obraniu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie tego przepisu jest bardzo proste i szybkie. Dlatego możemy zacząć już od nagrzania piekarnika do 220 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, zajmiemy się naszą dynią.

Musimy ją obrać, wycinamy środek pozbywając się tym samym pestek. Następnie dzielimy dynię na paski lub w kostkę. To już zależy od Waszych indywidualnych preferencji.

Odmierzamy kilogram dyni po podzieleniu. Jeśli chcemy upiec więcej to odpowiednio zwiększamy ilość przypraw i oliwy. Dynię przekładamy do miski, następnie dodajemy przyprawy i polewamy oliwą. Dokładnie mieszamy, aby dynia wymieszała się w oliwie i przyprawach.

Dynię przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Doprawiamy ją jeszcze solą i pieprzem, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Podobne artykuły