Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym to pyszna i niecodzienna odmiana tej znanej wszystkim potrawy. Delikatne i elastyczne naleśniki z smakowitym, mięsno-serowo-pomidorowym farszem, obtoczone w chrupiącej panierce zawojują niejedne kubki smakowe.

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 0,5 kg mięsa mielonego wołowego
  • szklanka passaty pomidorowej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka pepperoni czerwona (można dodać również chili)
  • 150 g sera cheddar
  • sól, pieprz, kolendra, tymianek, papryka ostra, papryka wędzona

Ponadto:

  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka zmielonych płatków kukurydzianych

Przepis wideo

Skomentuj

Krokiety po meksykańsku z mięsem mielonym