9 grudnia 2019

Krewetki w cieście piwnym

Poznajcie przepis na krewetki w cieście piwnym. To świetna przekąska, która idealnie sprawdzi się na domowych imprezach, ale nie tylko. To również świetna propozycja dla tych, którzy krewetek jeszcze nie jedli. Warto spróbować tego przysmaku kuchni śródziemnomorskiej. Tam najczęściej podaje się je soute czyli usmażone w małej ilości oleju bez żadnej panierki, jedynie przyprawione.

My dzisiaj je zrobimy je w wersji, która bardziej przekona do siebie sceptyków owoców morza. Nie dość, że będą w cieście to jeszcze w piwnym :)

Składniki na krewetki w cieście piwnym

  • 300 g mąki
  • 1/2 szklanki piwa
  • 10 krewetek tygrysich
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krewetek w cieście piwnym

Zacznijmy od umycia krewetek pod bieżącą wodą. Ja zawsze kupuję krewetki już obrane. Przygotuj sobie teraz miseczkę, w której wykonamy ciasto.

Przesypujemy do niej mąkę, dodajemy trochę soli i pieprzu do smaku, a następnie dolewamy piwo. Ciasto mieszamy. Musi być dość gęste aby oblepiło krewetki. Bardziej niż do naleśników, ale też nie za gęste.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Gdy osiągnie już właściwą temperaturę krewetki zanurzamy w cieście i kładziemy bezpośrednio na olej. Smażymy je z jednej i drugiej strony przez ok. minutę.

Krewetki są już gotowe. Możemy podać je na kilka sposobów. Chyba najprostszym jest podanie ich z kawałkami cytryny, którą można je skropić. Możemy również przygotować jakiś sos. Świetnie sprawdzi się słodki sos chilli, a nawet sos koperkowy.