Kremowa sałatka grecka z kurczakiem

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-07-30

Dzisiejszy poranek zapachniał jesienią. W powietrzu wisi już nieuchronnie koniec lata. Może w takim razie chcielibyście się przenieść do słonecznej Grecji i poopalać na piaszczystej plaży? Tego obiecać Wam nie mogę, ale za to mogę przenieść Was w kulinarną podróż do Grecji. Kuchnia tego kraju pokazuje, że na prawdę niewiele trzeba, by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne danie.

Dowodem na to jest ta pyszna sałatka ze szparagami, szpinakiem i winogronami. Urzekła mnie swoim smakiem i teksturą: jest kremowa dzięki gęstemu jogurtowi greckiemu. Świeżości nadaje szpinak, szczypiorek i koperek. Swoją chrupkość zawdzięcza uprażonym migdałom, a odrobinę słodyczy winogronom. W dodatku jest całkiem zdrowa i fit, dlatego z pewnością na stałe zagości w naszym domu.

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 szklanki mocnego bulionu
  • 300 g szparagów zielonych
  • 300 g winogron ciemnych bezpestkowych
  • 40 g płatków migdałów
  • 2 duże cebule dymki
  • 50 g szpinaku świeżego
Sos
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • pieprz czarny
  • sól

Podobne artykuły