Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kuchnia Data publikacji: 07 kwietnia 2016

Danie proste i tanie, a smakuje wybornie. Moja babcia nazywała to krokietami, a ja je wprost uwielbiałem. Zamiast z pieczarek, można zrobić sos z grzybów leśnych, suszonych lub w sezonie ze świeżych.

Składniki na kotlety:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • 1 jajko
  • 5-6 łyżek mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • olej
  • bułka tarta do obtoczenia
  • ewentualnie sól do smaku

Składniki na sos:

  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 3 szklanki wody
  • 1 kostka bulionowa, grzybowa
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżki  mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany

Podobne artykuły