14 września 2021

Kotlety z udek

Soczyste i chrupiące kotlety z udek kurczaka, nie jadłam jeszcze tak dobrych. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach, zrobione według tego przepisu nie ostaną się długo na talerzu.

6 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • Olej do smażenia
  • Sól

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, wyjmujemy kości, zdejmujemy skórę i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka.
  2. Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy skrobię ziemniaczaną, obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie musztardę. Dokładnie mieszamy i zanurzamy w cieście mięso. Pozostawiamy na dwie godziny.
  3. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju.
  4. Kotlety gotowe.
  5. Smacznego.