18 czerwca 2021

Kotlety wysepki

Pyszne kotlety z piekarnika, obiad jak marzenie. Kotlety tak zasmakowały mojej rodzinie, że przestałam przyrządzać kotlety w tradycyjny sposób- teraz posługuje się wyłącznie tym przepisem.

6 porcji
40 minut czas przygotowania

Składnik na kotlety

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżka przyprawy gyros
  • Sól
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany

Składniki na pierzynkę

  • 1 cebula
  • 1/2 kg pieczarek
  • 3 jajka
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, wbijamy jajko, wsypujemy przyprawę Gyros, sól oraz bułkę tartą, wlewamy śmietanę i wyrabiamy masę mięsną. Robimy duże okrągłe kotlety, rozpłaszczamy żeby powstały nam placki grubości dwóch centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
  2. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy pierzynkę. Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  3. Grzyby rozkładamy na upieczony kotletach.
  4. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy.
  5. Do jajek dodajemy starty na tarce o dużych oczkach żółty ser oraz majonez.
  6. Masę jajeczną wykładamy na grzyby.
  7. Zapiekamy 10 minut w rozgrzanym piekarniku w 180 °C
  8. Kotlety gotowe.
  9. Smacznego.