27 października 2020

Kotlety pod zimową kołderką

Siedząc w domu mamy trochę więcej czasu. Możemy wymyślać różne kombinacje, propozycja moja to kotlety schabowe pod pyszną, puszystą kołderką.  

  • 8 porcji
  • 30 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • Bułka tarta do panierki
  • 2 jajka
  • Olej do smażenia
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • Pęczek szczypiorku
  • 1 papryka czerwona
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki majonezu
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku, bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  2. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy pokrojone drobno ugotowane na twardo jajka, pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną i posiekany szczypiorek.
  4. Doprawiamy pieprzem oraz solą i wszystkie składniki łączymy z majonezem.
  5. Następnie układamy farsz warzywno jajeczny na kotletach i zapiekamy w 180 °C do chwili rozpuszczenia się sera.
  6. Gotowe, smacznego.