18 października 2020

Kotlety mielone muffiny

Danie z mięsa mielonego, wieprzowego przygotowane w foremkach do muffinek z warzywno serowym farszem.

  • 12 porcji
  • 45 minut czas przygotowania

Składniki

  • 60 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • Jajko
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki kiszone
  • Mozzarella
  • 15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy wszystkie składniki.
  2. Robimy małe kulki, rozpłaszczamy i układamy w formie do muffin, w środku robimy otwór najlepiej kieliszkiem.
  3. Mozzarella kroimy na 12 cienkich plasterków i umieszczamy w każdym otworze mięsa.
  4. Papryki oraz ogórki kroimy w drobną kostkę i układamy na serze.
  5. Wierzch muf fin posypujemy startym na tarce o dużych oczach żółtym serem.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.
  7. Danie gotowe.
  8. Smacznego