20 maja 2020

Kotlety Janosik

Kotlety drobiowe dla osób, które nie mogą smażonego.

Składniki

  • 10 kapeluszy z pieczarek
  • ½ fileta z kurczaka
  • Jajko
  • Sól
  • Papryka ostra
  • Szczypiorek
  • 10 dag sera żółtego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 jajka do panierki
  • Bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania

  1. Pieczarki myjemy usuwamy ogonki i odkładamy na bok
  2. Mięso bardzo drobno kroimy i przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz ostra papryką
  3. Następnie dodajemy drobno pokrojona paprykę oraz posiekany szczypiorek i starty na tarce o dużych oczach ser
  4. Wsypujemy mąki, dokładamy majonez i dokładnie mieszamy
  5. Mięso układamy na każdy kapelusz pieczarki, panierujemy w roztrzepanym widelcem jajku oraz bułce tartej
  6. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Pieczemy 30 minut w 180 °C
  8. Kotlety gotowe
  9. Smacznego