19 listopada 2020

Kotlety Gyros w papryce

Kolorowe kotlety nie tylko są smaczne mogą być również ozdobą świątecznego stołu a co najważniejsze szybo się przygotowuje i bez smażenia.

Składniki

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 4 papryki czerwone
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ½ puszki kukurydzy konserwowej
  • 20 dag sera żółtego
  • 10 łyżeczek ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania

  1. Papryki kroimy w krążki 2, 5 cm, wyjmujemy nasiona, zbędne części z papryk pozostawiamy, kroimy drobno, odstawiamy na bok.
  2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, paprykę, którą wcześniej pokroiliśmy, oraz cebulę. Wsypujemy bułkę tarta, odlaną z zalewy kukurydzę i wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  3. Krążki z papryk układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w środek każdej papryki nakładamy farsz.
  4. Pieczemy w piekarniku pod przykryciem 30 minut w 180° Pod koniec pieczenia posypujemy serem startym na tarce o dużych oczach.
  5. Przed podaniem polewamy jedną łyżka ketchupu na każdy krążek papryki.
  6. Smacznego