Kotlety curry w chrupiącej panierce

Szukacie pomysłu na coś pysznego do obiadu? Zaproponuję Wam dzisiaj pyszne kotlety curry z mięsa mielonego w chrupiącej panierce. Smakują naprawdę świetnie. Pierwszy raz gdy je zrobiłam akurat byli u mnie goście i od razu każdy chciał przepis. Nie dziwię się, bo o ile rzadko siebie sama chwalę, to te kotleciki smakują naprawdę fajnie, curry świetnie tutaj pasuje i nadaje im ciekawego smaku.

Kotlety curry w chrupiącej panierce

Przygotowuje się je tak samo jak zwykłe kotlety mielone, ale oprócz tradycyjnych przypraw dodamy curry, a zamiast panierki z bułki tartej zrobimy ją z płatków kukurydzianych, takich zwykłych śniadaniowych. Dzięki temu po usmażeniu będą mocno chrupiące.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki łyżeczka soli

Przygotowanie

Przygotuj sobie sporą miskę i wrzuć do niej mięso mielone. Wyciśnij do niego dwa ząbki czosnku przez praskę. Dodaj drobno posiekaną cebulę i jajko. Następnie przyprawy. Bułkę tartą zawsze dodaję na oko, zazwyczaj nie za dużo. Wcześniej robiłam mielone na dwóch namoczonych kajzerkach. Teraz jednak wolę korzystać z bułki tartej bo jest szybciej i wolę gdy kotlety są bardziej mięsne. Dlatego dodaję ją na oko, pewnie z kilka łyżek. Wyrabiam mięso dłońmi, aby dobrze wymieszało się z przyprawami i resztą dodatków.

Płatki kukurydziane wysypujemy na półmisek i rozgniatamy ręką. Następnie z mięsa formujemy kotleciki i obtaczamy je w płatkach kukurydzianych. Smażymy je na patelni. Warto aby nie były zbyt duże, by panierka się nie spaliła. Można je również upiec.

Skomentuj

Kotlety curry w chrupiącej panierce