26 października 2020

Kotlet z kolorową niespodzianką

Bajeczne kotlety mielone utulone soczystym aromatycznym boczkiem, faszerowane papryką z brokułem.

  • 9 porcji
  • 45 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 całe jajko
  • Sól
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 opakowanie słodkich papryk
  • ½ brokuł
  • 18 podłużnych pasków boczku parzonego

Sposób przygotowania

  1. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą oraz papryką Sotrą. Cebule obieramy drobno kroimy, dodajemy do mięsa, wsypujemy bulkę tarta oraz wlewamy śmietanę. Mięso dokładnie wyrabiamy.
  3. Papryki myjemy, usuwamy nasiona i napełniamy środek brokułem.
  4. Z mięsa robimy kuleczki, rozpłaszczamy na środku układamy faszerowaną paprykę i zawijamy ją w środek mięsa, robią podłużny kotlet.
  5. Kotlet uwijamy boczkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°
  7. Kotleciki gotowe.