18 lutego 2021
Koszyczkowy Gyros
Inna wersja Gyros, makaronowe koszyczki nadziewane mięsem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy każdego skuszą.
- 6 porcji
- 40 minut czas przygotowania
Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 cebula
- 10 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 2 ogórki konserwowe
- 340 g kukurydzy konserwowej
- 1 opakowanie makaronu koszyczki
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 15 dag sera żółtego
- Olej do smażenia
- Sól
- 2 łyżki przyprawy gyros
Sposób przygotowania
- Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
- Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.
- Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.
- Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.
- Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°
- Danie gotowe.
- Smacznego