18 lutego 2021

Koszyczkowy Gyros

Inna wersja Gyros, makaronowe koszyczki nadziewane mięsem i warzywami z dodatkiem aromatycznej przyprawy każdego skuszą.

  • 6 porcji
  • 40 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 cebula
  • 10 dag pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ogórki konserwowe
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 1 opakowanie makaronu koszyczki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 15 dag sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • 2 łyżki przyprawy gyros

Sposób przygotowania

  1. Makaronowe koszyczki gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, obsmażamy na rozgrzanym oleju.
  3. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy błonki, kroimy bardzo drobno, oprószamy przyprawą Gyros oraz solą i dodajemy do cebuli.
  4. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, ogórki oraz odlaną z zalewy kukurydzę, smażymy dziesięć minut.
  5. Gotowym farszem nadziewamy każdy koszyczek i układamy w naczyniu żaroodpornym.
  6. Majonez mieszamy z ketchupem, polewamy sosem makaron, na wierzch posypujemy startym serem na tarce o dużych oczach.
  7. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°
  8. Danie gotowe.
  9. Smacznego