Korzyści dla zdrowia z jedzenia marchewki

Zdrowie Data publikacji: 2016-09-28

Warto jeść marchew! Ma wiele zdrowotnych właściwości, które warto znać. Dodatkowo można ją przyrządzić na wiele sposób. Jako surową można jeść ją do woli bez obawy o kalorie. Natomiast jeśli ją ugotujemy powinniśmy już ograniczyć jej ilość. Jest to ciekawy fakt, ale potwierdzony przez dietetyków.

carrots-673184_960_720

Marchew chroni oczy

Marchew to bogactwo witamin. Zawiera witaminę A, której niedobór może powodować ślepotę i kłopoty z widzeniem. Jedna filiżanka soku z marchewki zawiera 4x zalecanej dziennej normy spożycia Witaminy A. Poza tym jest źródłem beta-karotenu, luteiny i zeaksantyny. To wszystko sprawia, że jest ona bardzo ważnym dodatkiem do diety, który zadba o nasz wzrok.

Przeciwutleniacze

Marchewka jest też źródłem tak ważnych dla nas przeciwutleniaczy. Karotenoidy znajdujące się w marchwi zmniejszają ryzyko zapadnięcia na wiele chorób w tym również nowotworowych. Dzięki marchewce możemy utrzymać zdrowy stan organizmu i podwyższyć naszą odporność.

Zmniejsza ryzyko chorób serca

Pomarańczowe warzywa takie jak marchew znacznie zmniejszają ryzyko chorób serca. Szczególnie korzystnie działa dla kobiet. Może zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na zawał. Picie marchwi również może znacznie zmniejszyć stres oksydacyjny i wspomóc organizm w walce z chorobami układu krążenia.

Zdrowa skóra

Jeśli chcesz mieć zdrową i piękną skórę również powinnaś wprowadzić marchewkę do swojej urody. Można ją stosować również miejscowo w postaci maseczki.

maseczka-z-marchewki

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły