Kokosowo-malinowa fantazja

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2018-06-10 / Aktualizacja: 2019-09-27

Uwielbiam zapach i smak kokosów, pewnie już zdążyliście to zauważyć. Szczególnie lubię go łączyć z różnymi owocami. Morele, truskawki czy jeżyny świetnie sprawdziły się w zestawieniu z kokosem. Teraz przyszedł czas na maliny.

Ciasto jest cudownie kokosowe, przełamane kwaskową masą malinową. To rozpustne połączenie smaków świetnie ze sobą współgra. A ciasto powstało zupełnie przez przypadek, bo jak bloger spać nie może, to kreuje w głowie nowe przepisy. Potem rano wstaje, biegnie do sklepu po maliny i piecze. Efekty bezsenności przelane na pyszne ciasto, idealne do popołudniowej kawy.

Składniki

Biszkopt kokosowy
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g wiórek kokosowych
  • 85 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
  • szczypta soli
Blat kokosowy
  • 4 białka
  • 120 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • szczypta soli
Krem budyniowy
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki spirytusu
  • ½ łyżeczki ekstraktu kokosowego
Masa malinowa
  • 600 g malin *
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 100 g galaretki malinowej

 

Podobne artykuły