9 lipca 2020

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Kofty drobiowe to smaczne, chude mięso mielone doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • niewielkiej wielkości cebula
  • pół łyżeczki mięty (świeża lub suszona)
  • pół łyżeczki papryki słodkiej (może być wędzona)
  • pół łyżeczki ziaren kolendry
  • spora szczypta kminu rzymskiego
  • spora szczypta cynamonu
  • spora szczypta imbiru
  • pół łyżeczki chili lub pieprzu cayenne
  • sól (dałam himalajską), pieprz czarny
  • kilka gałązek natki pietruszki