Kategorie

Kluski leniwe

Kategoria: Przepisy
Tagi: obiady
Data publikacji: 2022-05-12

W moim rodzinnym domu kluski leniwe funkcjonowały pod bardzo słodką i wdzięczną nazwą. Nie były to ani pierogi leniwe, ani kluski, nazywaliśmy je leniuszkami. Dziś przywołują we mnie ciepłe wspomnienia dzieciństwa i kuchni mojej mamy.

Kuchni prostej, nieprzekombinowanej, opartej na zdrowych, sezonowych produktach. A sezon na leniwe jest zawsze, nieprawdaż? To taki comfort food dzieciństwa, który pozwala na sentymentalną podróż w czasie i skutecznie wprowadza w dobry nastrój.

Przygotowanie leniuszków zajmuje tylko kwadrans, a ileż dają rozkoszy podczas jedzenia! Są niezwykle delikatne, mięciutkie i cudownie serowe. W najprostszej wersji z bułką tartą i masełkiem smakują najlepiej. Można delektować się bez końca!

Składniki

  • 500 g twarogu tłustego 
  • 2 jajka M
  • 100 -120 g mąki pszennej
  • sól

Okrasa

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 100 g masła

Mogą Cię zainteresować