13 kwietnia 2021

Klopsiki z indyka z makaronem

Co powiecie na inne spaghetti, coś nowego a zarazem pysznego. Pulpeciki z indyka z dodatkiem aromatycznej przyprawy, która sprawia, że pulpety są lekko pikantne i smaczne, podane z sosem i makaronem. Polecam.

7 porcji
40 minut czas przygotowania

Składniki

Składniki na pulpety

  • ½ kg mięsa mielonego z fileta indyka
  • 1 opakowanie przyprawy do indyka
  • Sól
  • 1 całe jajko
  • 1 cebula olej do smażenia

Składniki na sos

  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 szklanka bulionu lub kostka rosołowa
  • Olej do smażenia
  • 10 dag sera startego parmezan

Dodatkowo

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti

Sposób przygotowania

  1. Makaron gotujemy na al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry, przesmażamy, podlewamy rosołem.
  3. Dodajemy passatę, cukier, bazylię, paprykę ostrą i oregano. Woda musi odparować.
  4. Drugą cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy do mięsa, do tego wbijamy jajko i wsypujemy sól oraz przyprawę do indyka. Wyrabiamy klopsiki i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  5. Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowany makaron, następnie wtykamy klopsiki i polewamy sosem. Obsypujemy serem parmezan.
  6. Do nagrzanego piekarnika 180°C wstawiamy naczynie i pieczemy około 10 minut.
  7. gotowe