13 września 2021

Kiszony arbuz – takiego arbuza jeszcze nie jedliście! Przepis na marynowanego arbuza.

Kiszony arbuz? Brzmi niedorzecznie, ale z oceną walorów smakowych tej przekąski poczekajcie, aż jej spróbujecie. W Rosji to bardzo popularna kiszonka, którą można kupić nawet w sklepach. Robi się go tak, jak ogórki. Jego słodki smak miesza się wtedy z nutą kwasowości, a sam miąższ staje się lekko musujący.

Przepis na kiszony arbuz

Oczywiście nie przypadnie on wszystkim do gustu, zwłaszcza jeśli nie przepadamy za kiszonkami. Ma on jednak wielu sympatyków i faktycznie można zaskoczyć się jego smakiem. Wydaje nam się, że kiszony arbuz nie może być czymś wartym uwagi, jeśli chodzi o kulinarne doznania. Jest jednak zupełnie inaczej.

Składniki

  • 2 kg arbuza (trójkąty arbuza wraz ze skórką)
  • 1 litr wody
  • 70 ml octu
  • 40 g cukru
  • 15 soli

Przygotowanie

  1. Słoiki wyparzamy
  2. Następnie arbuza myjemy, kroimy w trójkąty wraz ze skórką. Odważamy dwa kilogramy, z których następnie usuwamy nasiona.
  3. Wodę zagotowujemy, dodajemy ocet, sól i cukier, a następnie mieszamy gotując przez 15 minut do połączenia składników.
  4. Arbuza układamy w wyparzonych słoikach. Następnie zalewamy wodą i zakręcamy.
  5. Słoiki wekujemy w garnku z gorącą wodą, na dnie którego układamy ręcznik. Słoiki wkładamy wrzącej wody, która powinna sięgać 2/3 wysokości słoika. Gotujemy je tak przez 20 minut, a potem wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy kocem i pozostawiamy do wystygnięcia, wtedy przekładamy arbuza do spiżarni.

Drugi sposób na kiszonego arbuza

Inni natomiast dodają oprócz samej zalewy również chrzan, czosnek, koper i gorczycę. Tak, jak w przypadku ogórków kiszonych. Polecam wypróbować oba sposoby.

Wtedy czosnek musimy obrać, to samo robimy z korzeniem chrzanu. Do każdego słoika dajemy po 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu i zioła. Wtedy układamy arbuza i na górę kładziemy koper. Zalewamy zalewą i zakręcamy. Może to być standardowa zalewa na ogórki kiszone, czyli sól i woda. Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce do ukiszenia i już po kilku dniach możemy kosztować.

Przepis na kiszonki

Lubicie kiszonki? Kisić można wiele produktów, a właściwie wszystko. Poniżej przedstawiamy Wam kilka pomysłów na kiszonki, które również warto zrobić.

  1. Kiszone pomidorki koktajlowe
  2. Przepis na kiszone buraki
  3. Przepis na kiszone rzodkiewki