14 sierpnia 2020

Kiełbasiane kotleciki

Nie zawsze kotlety mielone robi się z mięsa, zdradzam Wam sposób na kotlety z białej kiełbasy. Pyszne polecam.

Składniki na kotlety

  • 1 kg białej kiełbasy surowej
  • Jajko
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Składniki na sos chrzanowy

  • 1 ½ szklanka wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki śmietany 18%
  • 2 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania

  1. Kiełbasę białą wyciskami z flaczka do miski, wbijamy jajko, doprawiamy papryką ostrą oraz majerankiem. Dokładnie mieszamy i robimy okrągłe kotleciki.Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony.
  2. Wodą wlewamy do rondelka, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy.
  3. Masło rozpuszczamy na małej patelni, dodajemy mąkę i zagęszczamy sos.
  4. Do sosu wlewamy śmietanę, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zrobi się nam gęsty.
  5. Kotleciki podajemy z sosem.