8 stycznia 2021

Keks z bakaliami

Uwielbiam ciasta z kremem, ale dla odmiany miło jest zjeść babkę czy keks. Zwłaszcza taki pyszny keks z bakaliami :) Na dodatek do tego ciasta można wykorzystać białka czy żółtka pozostałe z innych wypieków. Nic się nie zmarnuje!

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 jajka*
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść mieszanki suszonych owoców
  • garść mieszanki orzechów
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

*Jeżeli zostały Ci np. 2 białka (czy 2 żółtka) z innych wypieków, możesz dać 2 białka i 2 pełne jajka (lub 2 żółtka i 2 jajka)