Co roku robię duże zapasy keczupu z cukinii. W tym roku pomidorki bardzo mi obrodziły więc z tych ostatnich postanowiłam zrobić porcję keczupu. Dodałam trochę czerwonej papryki i choć jest jej niewiele to jest wyczuwalna w smaku. Keczup oczywiście można doprawić wedle własnego smaku, moja wersja jest łagodna.

Składniki:
- 5 kg mięsistych pomidorów, u mnie lima
- 500 g czerwonej papryki
- 500 g cebuli
- 7 dużych ząbków czosnku
- 3-4 listki laurowe
- kilka ziarenek angielskiego ziela
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki gorczycy
- 2 łyżki soli
- 5 łyżek octu 10 %
- 5 łyżek cukru
- słodka papryka
- ostra papryka
- świeżo zmielony czarny pieprz
- mielony imbir
- oregano