Inna wersja zapiekanki kebabowej, mięsne kuleczki zapiekane z warzywami. Koniecznie wypróbujcie.
Składniki na kuleczki
½ kg mięsa mielonego wieprzowego
1 całe jajko
1 cebula
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki śmietany
2 łyżki przyprawa Gyros
Sól
Składniki pozostałe
1 opakowanie brukselki
1 opakowanie mini marchewek
½ kg ziemniaków
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu pikantnego
Przyprawa do ziemniaków
15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania
Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebule, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros, wsypujemy bułkę tartą oraz wlewamy śmietanę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, robimy małe kuleczki.
Warzywa ( marchew, brukselkę) przelewamy gorąca wodą, odcedzamy i układamy na dnie naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, układamy na około warzyw, solimy wszystkie warzywa, ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.
Po środku warzyw układamy mięsne kuleczki i pieczemy 40 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°
Po tym czasie wyjmujemy i polewamy sosem zrobionym z majonezu i ketchupu. Wierzch posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.