20 listopada 2021

Kaszotto roślinne – przepis wegański

Kaszotto roślinne to naprawdę przepyszne danie, nie spodziewałam się, że tak mi posmakuje. Mimo że sezon na szparagi minął, to sam przepis jest na tyle uniwersalny, że łatwo zastąpić szparagi np. brokułami czy mrożoną fasolką szparagową. Kluczowe dla kaszotto są „skwarki” z selera – coś, o czym w życiu nie sądziłam, że tak mi posmakuje! Do tego jogurt roślinny, który idealnie połączył składniki, a wszystko posypane prażonym kuminem… palce lizać!

Składniki

  • 100 g kaszy pęczak 
  • pół pęczka zielonych szparagów 
  • 1 cebula 
  • 1 szczypior 
  • pół średniego selera 
  • vegangurt PLANTON BIO 
  • 2 łyżki ziaren kuminu 
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!