5 grudnia 2019

Karp pieczony w całości

Karp jest królem Wigilijnego stołu. Zazwyczaj podajemy go w dzwonkach smażonego na patelni. Często też występuje w roli galarety. Jeśli chcielibyście spróbować czegoś nowego, może spróbujecie karpia pieczonego w całości? To świetny pomysł na Boże Narodzenie, który trochę odświeży tradycyjną potrawę Bożonarodzeniową jaką jest z pewnością karp.

Składniki

  • 1 karp
  • 1 cytryna
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od czyszczenia karpia. Najwygodniej jest kupić już wypatroszonego, ale jeśli kupiliśmy go w całości, musimy go teraz oprawić. Jak to zrobić dowiecie się tutaj.

Oczyszczamy go z łusek, myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Teraz możemy przejść do dalszych czynności.

Wyciśnij czosnek do kubka, dodaj 2 gałązki drobno posiekanej pietruszki. Następnie dodaj sól i pieprz. Wyciśnij do tego sok z jednej cytryny i dodaj 3 łyżki oliwy. Wymieszaj, a następnie natrzyj rybę marynatą od środka i na zewnątrz.

Cebulę kroimy w krążki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie na niej kładziemy naszego karpia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza i pieczemy rybę przez 30 minut. Warto do niej zajrzeć, aby nie stała się sucha.

Najlepiej jest ją sobie zamarynować trochę wcześniej, a podczas Wigilii wstawić do piekarnika i podać od razu ciepłą. Taka będzie najsmaczniejsza. Jest bardzo aromatyczna i soczysta. Z pewnością posmakuje gościom.