4 grudnia 2021

Karnawałowe Żeberka

Delikatne, soczyste mięso z żeberek wieprzowych to doskonałe, sycące danie dla całej rodziny. Szybkie i proste wykonanie i niewielki zestaw podstawowych składników to dodatkowy plus dla zapracowanych Pań domu, ceniących swój czas spędzony w kuchni. Żeberka są pyszne i z pewnością możemy podać na różne dni świąteczne.

8 porcji
20 minut czas przygotowania

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczka pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki słodkiego sosu Chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania

  1. Mięso myję, osuszam, kroję na mniejsze paski i przekłam do miski.
  2. Do mięsa dodaję wszystkie składniki pozostałe: sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką, ostrą paprykę, sos sojowy, oliwę sos chili, ketchup, ocet, miód i dokładnie mieszam z mięsem. Odstawiam na dwie godziny.
  3. Następnie przekłam do naczynia żaroodpornego i piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  4. Danie gotowe.
  5. Smacznego.
Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!