21 lipca 2021

Karkówka z sosie cebulowo – chińskim

Delikatne, aromatyczne mięso z karkówki wieprzowej z dodatkiem cebuli i pieczarek z nutką smaku chińskiego, to doskonała propozycja na sobotni obiad.


Czas przygotowania 80 minut
8 porcji

Składniki

  • 1kg karkówki wieprzowej
  • 6 szt. cebul
  • 1 kg pieczarek
  • 62 g zupy cebulowej w proszku
  • 27 g Fix do potraw chińskich
  • 750 ml wody
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w dwu centymetrowe plastry. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso z każdej strony. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
  3. Cebule obieramy, kroimy w krążki i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy, umyte, pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
  4. Grzyby z cebulą układamy na mięsie.
  5. Do naczynia wsypujemy zupy cebulowe oraz fix do potraw chińskich i rozrabiamy z wodą. Następnie wylewamy na mięso.
  6. Danie pieczemy 70 minut w 180°C.
  7. Gotowe.
  8. Smacznego.