Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i soczysta, wręcz rozpływa się w ustach. Dodatek pieczarek, cebuli i papryki konserwowej wzbogaca jej smak, a lekko pikantna zalewa pomidorowa jeszcze bardziej go podkręca.

Składniki

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 100 g papryki konserwowej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy

Zalewa

  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć)
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pól szklanki ketchupu pikantnego
  • 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek)
  • łyżka musztardy
  • 2 łyżki cukru
  • czosnek granulowany
  • papryka ostra
  • sól i pieprz