17 sierpnia 2020

Kapuściane Pizzerki

Kiedy zostanie Wam kapusta od gołąbków lub macie małą kapustę można wykorzystać ją w taki sposób.

Składniki

  • ½ fileta z kurczaka
  • Sól
  • 1 łyżka przyprawy Gyros
  • Olej do smażenia
  • 4 ogórki konserwowe
  • 1 papryka czerwona
  • ½ puszki kukurydzy
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • Szczypta Chili
  • Mała główka kapusty
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierki
  • 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy solą oraz przyprawą Gyros i prużymy na rozgrzanym oleju.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ogórki konserwowe pod koniec prużenia wlewamy przecier, doprawiamy chili.
  3. Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie i kroimy w 2 cm plastry.
  4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej.
  5. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
  6. Kapustę po usmażeniu układamy na żaroodpornym półmisku i nakładamy farsz mięsny.
  7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach i posypujemy mięso.
  8. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera.