23 lutego 2021

Kajzerki Paszteciki

Bułki faszerowane mięsem i grzybami, mogą być podane jako paszteciki do barszczu lub jako przekąska, drugie śniadanie a nawet kolacja.

  • 16 porcji
  • 60 minut czas przygotowania

Składniki

  • 8 bułek kajzerek
  • 30 dag mięsa z łopatki wieprzowej
  • ½ kg pieczarek
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ szk. mleka
  • Bułka tarta do panierki
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, solimy, zalewamy wodą i gotujemy. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym oleju.
  2. Mięso po ugotowaniu kroimy, mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem obraną cebulę oraz pieczarkami.
  3. Następnie wbijamy jedno jajko, doprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową oraz majerankiem. Dokładniej mieszamy.
  4. Bułki kroimy na połowę, wyjmujemy środek bułki i faszerujemy mięsem.
  5. Bułki z nadzieniem moczymy lekko w mleku, następnie w roztrzepanym widelcem jajku i panierujemy w bułce tartej.
  6. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
  7. Paszteciki podajemy z barszczem lub podajemy, jako przekąska.