21 października 2020

Kaczka po chińsku

Moja rodzina nie lubi pieczonej kaczki, dlatego postanowiłam zrobić inaczej. Musze przyznać, że danie wyszło bardzo dobre, mięso soczyste, kruche z dodatkiem warzyw i makaronu. Polecam.

Składniki

  • 2 filety z kaczki
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • Sól
  • 1 cebula czerwona
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka zielona
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • Olej do smażenia
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Fix do potraw chińskich
  • 300 ml wody
  • Szczypta chili
  • Opakowanie makaronu Tagliatelle

Sposób przygotowania

  1. Mięso obieramy ze Skórki, kroimy w paseczki i doprawiamy przyprawą z kurczaka oraz solą. Prużymy na rozgrzanym oleju do miękkości.
  2. Na drugiej patelni Wok, prużymy obrana i drobno pokrojoną cebulę.
  3. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone w słupki marchewki oraz pokrojone w paseczki papryki.
  4. Kapustę szatkujemy i dodajemy do warzyw. Warzywa solimy.
  5. Pod koniec prużenia wlewamy sos sojowy i łączymy z mięsem.
  6. Fix rozrabiamy z wodą i zagęszczamy potrawę, doprawiamy chili, ewentualnie solą.
  7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  8. Danie gotowe, podajemy z makaronem.