Już zawsze będziesz podawać arbuza w ten sposób. Poznałam go już jakiś czas temu i od tamtej pory zawsze tak robię. Jest to dużo wygodniejsze niż krojenie go w półksiężyce. Je się dużo wygodniej i nie brudzimy się tak sokiem.
Jeśli ta część artykułu Was nie interesuje zapraszam na sam koniec gdzie znajdziecie film z instrukcją. Warto jednak poznać kilka faktów na temat arbuzów. Są to bardzo dobre owoce, które praktycznie nie zawierają kalorii – jedynie 4-6 kcal w 100g. Za to prawie w całości składają się z wody więc doskonale nawadniają organizm. To sprawia, że są to idealne owoce na dietę, możesz opychać się nimi w zasadzie bez ograniczeń i nie przytyjesz. To świetny sposób na letni przysmak gdy chcemy schudnąć, ale mamy ochotę na coś słodkiego i smacznego. Możemy je również schłodzić lub zamrozić aby zrobić lody arbuzowe, które również nie zawierają kalorii.
Korzyści z jedzenia arbuza
Ciekawym tematem są również pestki arbuza. Zawsze mówiono nam, nie jedz pestek bo urosną Ci w brzuchu. Okazuje się, że nie mieli racji. Pestki z arbuza jeść warto. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Pestki zawierają włókna, które pomagają w trawieniu i utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Do tego zawierają przeciwutleniacz, który rozszerza naczynia krwionośne. Zawierają też wiele witamin i innych składników mineralnych.
Przechodzimy do meritum czyli instrukcji jak sprytnie pokroić arbuza w paski, dzięki czemu łatwiej jest go jeść. Zobaczcie :)