Już zawsze będziesz podawać arbuza w ten sposób

Kuchnia Porady Data publikacji: 16 czerwca 2015 / Aktualizacja: 2023-03-16

Już zawsze będziesz podawać arbuza w ten sposób. Poznałam go już jakiś czas temu i od tamtej pory zawsze tak robię. Jest to dużo wygodniejsze niż krojenie go w półksiężyce. Je się dużo wygodniej i nie brudzimy się tak sokiem.

Dlaczego warto jeść arbuzy

Jeśli ta część artykułu Was nie interesuje zapraszam na sam koniec gdzie znajdziecie film z instrukcją. Warto jednak poznać kilka faktów na temat arbuzów. Są to bardzo dobre owoce, które praktycznie nie zawierają kalorii – jedynie 4-6 kcal w 100g. Za to prawie w całości składają się z wody więc doskonale nawadniają organizm. To sprawia, że są to idealne owoce na dietę, możesz opychać się nimi w zasadzie bez ograniczeń i nie przytyjesz. To świetny sposób na letni przysmak gdy chcemy schudnąć, ale mamy ochotę na coś słodkiego i smacznego. Możemy je również schłodzić lub zamrozić aby zrobić lody arbuzowe, które również nie zawierają kalorii.

Korzyści z jedzenia arbuza

  1. Nawadniają organizm
  2. Alkalizują
  3. Redukują nadciśnienie
  4. Podnoszą odporność
  5. Wzmacniają kości
  6. Oczyszczają nerki
  7. Są przeciwutleniaczem, hamują rozwój wolnych rodników
  8. Sprzyjają potencji
  9. Pomagają zwalczać komórki nowotworowe
  10. Wspomagają regenerację mięśni

Dlaczego warto jeść pestki arbuza?

Ciekawym tematem są również pestki arbuza. Zawsze mówiono nam, nie jedz pestek bo urosną Ci w brzuchu. Okazuje się, że nie mieli racji. Pestki z arbuza jeść warto. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj. Pestki zawierają włókna, które pomagają w trawieniu i utrzymaniu zdrowej flory jelitowej. Do tego zawierają przeciwutleniacz, który rozszerza naczynia krwionośne. Zawierają też wiele witamin i innych składników mineralnych.

Sprytny sposób na podanie arbuza

Przechodzimy do meritum czyli instrukcji jak sprytnie pokroić arbuza w paski, dzięki czemu łatwiej jest go jeść. Zobaczcie :)

Podobne artykuły