Cynamon to przyprawa znana wszystkim. Znają go bardzo dobrze osoby, które odchudzają się. Jego spożywanie przyśpiesza metabolizm, dlatego często jest dodatkiem podczas diet odchudzających. Ma jednak jeszcze jedną dużo ważniejszą właściwości, dla której warto go spożywać.
Spożywanie cynamonu zmniejsza ryzyko chorób serca. Ma on właściwości obniżające ciśnienie, ale to nie wszystko. Obniża on również poziom trójglicerydów we krwi.
Trójglicerydy to tłuszcze, które są potrzebne naszemu organizmowi, ale w nadmiarze są one niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ich nadmiar powoduje choroby układu sercowo-naczyniowego.
Cynamon pomaga również zredukować poziom złego cholesterolu LDL. Trójglicerydy są niebezpieczne właśnie zwłaszcza w parze z podwyższonym cholesterolem.
Dlatego chroń swoje serce i jedz dużo częściej cynamon!