Jest coś czego o figach nie wiedziałaś. Ciekawe czy teraz też je zjesz!

Zdrowie Data publikacji: 06 września 2016

Jeśli jadłaś kiedykolwiek figi to na pewno Cię to zainteresuje. Figi to bogate źródło magnezu, potasu i wapnia. Znajdziecie je w wielu mieszankach bakalii. Jest też świetnym dodatkiem do sałatek oraz deserów. Ma bardzo ciekawy smak i wygląd. Jest jednak jedna rzecz, której o niej na pewno nie wiedzieliście.

2016-09-06_131248

Figa to nie jest owoc, to tak naprawdę kwiat figowca, który musi zostać zapylony. Ale to nie ta rzecz, której nie wiedzieliście, jest jeszcze jedno. Zapylenia kwiatu figowca dokonują bleskotki, które są trochę podobne do os. Rozmnażają się we wnętrzu figi i w nim składają jaja.

2016-09-06_131636

Gdy złoży już jaja umiera wewnątrz figi. Podczas przedzierania się w głąb owocu traci czółka i skrzydła. Nie może z niego się wydostać więc zapylenie jest ostatnią rzeczą, którą robi w życiu. Zobaczcie więcej na następnej stronie.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły