Wszystko co jesienią i zimą o witaminach wiedzieć powinnaś!

Zdrowie Data publikacji: 29 listopada 2016

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Witaminy zwłaszcza o tej porze roku są bardzo istotnym elementem diety. To właśnie teraz spada nam odporność i jesteśmy najbardziej narażeni na wszelakie infekcje. Jeśli jednak zadbamy o odpowiednie witaminy w swojej diecie mamy szansę im zawczasu zapobiec. To czego jesienią i zimą potrzebujemy to przeciwutleniacze czyli witaminy  A, C oraz E.

Witamina E

Witamina E to w tym towarzystwie najsilniejszy antyoksydant, który niweluje wolne rodniki i regeneruje skórę. Chroni nas również przed problemami z układem krążenia i nowotworami. Jest również odpowiedzialna za syntezę kolagenu dzięki czemu dłużej zachowamy zdrowy wygląd naszej skóry.

Antyoksydanty i przeciwutleniacze to synonimy. Nazywane są również antyutleniaczami, ale w każdym przypadku pisząc wszystkie trzy nazwy mamy na myśli to samo. 

Witamina A

Zacznijmy w kolejności alfabetycznej od witaminy A. Jest to jedna z witamin, o której ilość powinnaś zadbać w swojej diecie. Również niweluje wolne rodniki i sprawia, że nasza skóra zaczyna tworzyć nowe komórki, dzięki czemu samoistnie się odmładza. Na pewno też wiesz o tym, że chroni ona wzrok. Już babcie nam powtarzały, jedz marchewkę bo chroni oczy! To dlatego, że jest bogatym źródłem tej cennej dla naszego zdrowia witaminy.

Dzięki niej możemy zapobiec w starości chorobom oczu jak zaćmie czy kurzej ślepocie. Jednak powinniśmy również uważać by jej nie przedawkować. W skrajnych przypadkach grozi to udarem mózgu, a w najlepszym wypadku bólem głowy czy zawrotami. Dorosłą osoba nie powinna spożywać więcej niż 0,9mg dziennie, a dziecko 0.3-0.4mg dziennie.

Witamina A bierze udział również w niwelowaniu złego cholesterolu. Dzięki temu pozytywnie wpływa na nasze serce. Zwiększa odporność organizmu i blokuje działanie benzopirenu (ten składnik znajduje się dymie tytoniowym i wywołuje raka). Jeśli chcemy wymienić jeszcze jakieś dobre właściwości witaminy A warto pamiętać, że zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka, oraz korzystnie wpływa na wzrost włosów.

Jest skuteczna w profilaktyce wielu chorób – choroby skóry, grzybica, trądzik, alergie skórne, wypadanie włosów, choroby zębów, zaćma, nadczynność tarczycy, wysoki cholesterol, wirusy, choroby układu krążenia i inne.

Witamina C

Witamina C pewnie wszystkim Wam jest znana z powodu poprawy naszej odporności. Tak faktycznie jest i jej spożywanie może uchronić nas przed przeziębieniami lub skrócić czas choroby. Witamina C przyśpiesza również proces gojenia ran o czym również warto wiedzieć i pamiętać. Oczywiście jak każdy antyoksydant zwalcza wolne rodniki i hamuje procesy starzenia się.

Witamina B i D

Nie tylko wpływają na dobry humor, ale również ułatwiają wchłanianie wapnia, dzięki czemu wpływają pozytywnie na kondycję naszych zębów, kości czy mięśni. Warto sięgać po nie zwłaszcza w tym okresie bo dodają energii oraz wspomagają naszą odporność. Działają również antydepresyjnie więc zwalczają jesienno-zimową chandrę. Zaczyna nam ona coraz częściej dokuczać gdy wychodzimy z pracy, a na dworze jest już ciemno, a gdy do niej jedziemy jest tak samo :)

Naturalne źródła witamin

Witaminy to wspaniały twór natury i w niej właśnie najlepiej jest ich szukać. Oczywiście możemy pójść drogą na skróty i skorzystać z suplementu diety przepisanego przez lekarza, ale ja jestem zwolenniczką domowych naturalnych środków.

dompelenpomyslow-najlepsze-pomysly-poradniki-przepisy-porady-lifehacki-dieta-odchudzanie

Źródła witaminy A

Witaminę A znajdziemy w żółtkach jajek, mleku, wątróbce, tłustych rybach, pomarańczach i zielonych owocach oraz warzywach.

Źródła witaminy B

Witaminę B znajdziemy w jajkach, orzechach, mleku, drożdżach, pełnych ziarnach oraz szpinaku i brokułach.

Źródła witaminy C

Witaminę C znajdziemy w porzeczkach, papryce, brukselce, kalafiorze, szpinaku i kiszonej kapuście.

Źródła witaminy D3

Witaminę D3 znajdziemy w tłustych rybach i żółtkach jaj.

Źródła witaminy E

Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych tłoczonych na zimno, migdałach, orzechach, zielonych warzywach i kiełkach pszenicy.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły