Czy jedzenie masła jest zdrowe?

Zdrowie Data publikacji: 15 listopada 2016

2016-11-15_133904

Masło ostatnimi laty doczekało się mało pochlebnych opinii. Pytanie brzmi czy zasłużenie i czy faktycznie podczas diety powinniśmy z niego rezygnować. Czy jedzenie masła jest zdrowe?

Masło obwinia się za wysoki poziom cholesterolu i wytyka szkodliwe działanie dla naszego serca. Za to w telewizji zobaczymy reklamy margaryny, która zadba o nasze serce i zdrowie. Czy faktycznie tak jest? Margaryna to utwardzone tłuszcze roślinne, o których nie raz pisaliśmy. Badania pokazują, że są one dla nasz szkodliwe.

Masło, a zdrowie

Masło to produkt naturalny. W 99% zawiera ono tłuszcz. Posiada witaminy A, D, E oraz K. Margaryna za to powstaje w procesie chemicznym i zawiera dużo tłuszczy trans, których powinniśmy unikać. W ostatnim artykule zaznaczaliśmy nawet, że jego duże ilości mogą źle wpływać na zachowanie dzieci. Margaryna do tego podnosi poziom złego cholesterolu co pokazują badania.

2016-11-15_134842

Skąd negatywna opinia?

Jak we wszystkim chodzi o ilość. Nasz organizm potrzebuje tłuszczy, ale ich nadmiar zaczyna gromadzić. W spożywania masła również musimy zachować umiar bo nic spożywane w nadmiarze nie odbije się pozytywnie na naszym zdrowiu czy sylwetce.

Masło zawiera cenne witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe omega-3. Najlepsze jest masło klarowane i świetnie nadaje się do smażenia oraz ma długą datę przydatności.

Ile kalorii ma masło?

Masło to ok. 700kcal w 100g produktu. Jedna porcja 5g zawiera 37kcal.

Serwis pełni wyłącznie formę edukacyjno-informacyjną i nie jest poradnikiem medycznym. Wszelkie informacje zamieszczone na DomPelenPomyslow.pl nie zastępują i nie mogą zastępować indywidualnej wizyty i konsultacji lekarskiej. Informacje zawarte na stronie DomPelenPomyslow.pl mają charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Podobne artykuły