18 października 2020

Jak zrobić ziemniaki w chrupiącej skórce

Zastanawiasz się w jaki sposób zrobić ziemniaki w chrupiącej skórce? To bardzo proste. Nasze ziemniaki upieczemy w rękawie, ale zanim wyjmiemy je z piekarnika, zrobimy jeszcze jedną ważną rzecz, dzięki której ziemniaki w środku będą mięciutkie, a na zewnątrz będą posiadały rumianą i chrupiąca skórkę.

Składniki

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek suszony

Przygotowanie

Zaczynamy do ziemniaków, które musimy obrać i umyć. Następnie kroimy je w równe kawałki. Wrzucamy je następnie do rękawa. Z jednej strony dobrze go zamykamy.

Następnie do ziemniaków wyciskamy czosnek, dodajemy sól, pieprz, trochę suszonej pietruszki, wlewamy oliwę, zamykamy rękaw i teraz dobrze mieszam zawartość, aby przyprawy i oliwa wymieszały się z ziemniakami.

Przygotowujemy piekarnik, który rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Wkładamy do niego ziemniaki w rękawie i pieczemy przez godzinę. Na 10 minut przed końcem pieczenia, otwieramy piekarnik, a następnie rozcinamy rękaw.

Dzięki temu na ziemniakach utworzy się chrupiąca i rumiana skórka. Ziemniaki podajemy jeszcze ciepłe do obiadu. Smakują wyśmienicie.