Jak zrobić podpałkę do grilla

DIY Data publikacji: 22 sierpnia 2016 / Aktualizacja: 2024-09-10

Przed nami sezon grillowy. Pierwsze ciepłe weekendy z pewnością zachęcą wszystkich fanów grillowania do spędzenia czasu w ogrodzie. Co jednak, gdy zapomnimy kupić podpałki, a sklepy będą zamknięte? Czy impreza skazana jest na porażkę? Otóż nie. Istnieją sprytne sposoby, dzięki którym możemy zastąpić podpałkę innymi produktami, które mamy w domu.

Chipsy zamiast rozpałki do grilla

Chipsy zwykle zjadamy, a nie podpalamy. Jednak, gdybyśmy spróbowali to zrobić, to zauważylibyśmy, że doskonale się palą. Wystarczy podpalić kilka chipsów i położyć je pod brykietem, a następnie poczekać, aż ten zajmie się ogniem.

Sucha kora drzew

Często wykorzystujemy naturalną korę drzew w ogrodzie do ściółkowania roślin. Służy również jako element dekoracyjny. Podczas imprezy grillowej w ogrodzie może natomiast posłużyć jako rozpałka do grilla. Musi jednak być sucha. Jeśli więc nie padało, a kora jest sucha, to wtedy bardzo łatwo uda nam się ją podpalić i za jej pomocą rozpalić grilla.

Podpałka do grilla z wosku

Jeśli mamy w domu woskowe świeczki, to za ich pomocą możemy zrobić własną podpałkę do grilla. Wystarczy, że najpierw rozpuścimy wosk. Wystarczy pokrojoną świeczkę włożyć do garnuszka, a następnie rozpuścić na małym ogniu.

Gdy wosk się rozpuści zanurzamy w nim płatki kosmetyczne. Korzystamy z nich najczęściej do zmywania makijażu. Następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do wyschnięcia. Gdy będą już suche staną się doskonałą podpałką do grilla.

Jak zdrowo grillować?

  1. Przechowuj produkty w niskiej temperaturze – nie wyjmuj mięsa zbyt szybko, aby stało w ciepłym miejscu. Dzięki temu unikniesz zatrucia pokarmowego.
  2. Używaj osobnych przyborów – świeże i upieczone mięso powinniśmy przekładać osobnymi sztućcami i akcesoriami do grillowania.
  3. Grilluj na wyższej półce – dzięki temu mięso upiecze się wewnątrz, a nie spali na zewnątrz. Przypalone mięso jest dla nas niezdrowe.
  4. Przygaszaj ogień – warto mieć przy sobie butelkę z wodą i zrobioną w nakrętce dziurką. Dzięki temu możemy dusić ogień, gdy jest zbyt duży. Chronimy w ten sposób mięso przed przypaleniem.
  5. Grilluj na tackach – dzięki temu tłuszcz, który się wytapia z mięsa nie trafia na rozżarzony węgiel. Powstały w ten sposób dym może zawierać wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są dla nas szkodliwe.

Podobne artykuły