Jak zrobić mozzarellę w domu

Mozazarella to rodzaj sera, który bardzo często jest polecany osobom na diecie ze względu na niską kaloryczność. Dzisiaj mamy dla was coś ciekawego, poznacie przepis na domową mozzarellę. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się jak zrobić mozzarellę w domu to dzisiaj zaspokoimy waszą ciekawość. Zanim jednak przejdziemy do przepisu przyjrzyjmy się trochę temu rodzajowi sera. Zastanowimy się jakie właściwości posiada oraz dlaczego pomaga nam dbać o linię.

Nabiał jest istotnym składnikiem naszej diety, dlatego nie można z niego rezygnować. Dostarcza nam nie tylko białka i wapnia, ale także witamin z grupy B, witaminy A, E czy D. Tego wszystkiego dostarcza nam mozzarella, a co ciekawe 100 g mozzarelli wystarczy by zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na wapń czy witaminę B12. Wiele osób powie, że zawiera on aż 15 g łuszczu w 100 g i to bardzo dużo. Jednak warto pamiętać o tym, że zawiera on w tym dobre dla nas tłuszcze, które wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej.

Ser mozzarella jest też produktem bardzo wszechstronnym. Jego nieokreślony smak, który dla wielu jest mdły pozwala użyć go tak naprawdę w niezliczonych kombinacjach i na pewno będzie pasował do potrawy. Szczególnie często wykorzystujemy go do różnego rodzaju kanapek czy sałatek. Warto też go upiec – jest wtedy bardzo smaczny i stanowi ciekawe urozmaicenie dla przygotowywanych przez nas dań.

Jak zrobić mozzarellę w domu

Czy kiedykolwiek przyszło Wam na myśl aby zrobić mozzarellę w domu? Jeśli nie to zachęcam. Ser ten jest dość prosty w zrobieniu tak więc nawet ten, który kupimy w sklepie ma dobry skład i nie trzeba się obawiać kupując ten produkt. Zazwyczaj jest ot tylko mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i często regulator kwasowości. Raczej nie znajdziemy tam żadnych niespodzianek. Robiąc go w domu możemy przećwiczyć nasze umiejętności kulinarne i co przydatne – uformować dowolny kształt sera.

Składniki

  • 3,8 l mleka pasteryzowanego (nie może być UHT)
  • 1/4 łyżeczki podpuszczki płynnej
  • 1 i 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 3/4 szklanki zimnej wody (przefiltrowanej)

Podejrzewam, że niektórzy zastanawiają się teraz czym jest podpuszczka. Jest to enzym trawienny, który występuje w żołądkach cielęcych. Jeśli odwrócicie opakowanie sera mozzarella kupionego w sklepie jest duża szansa, że też tam będzie się znajdował w składzie. Wykorzystywany jest on w mleczarstwie właśnie do produkcji serów. Podpuszczkę cielęcą do produkcji serów w płynie z pewnością bez problemu kupicie w Internecie. Jeśli szukacie jej stacjonarnie to polecam jakieś sklepy z naturalną żywnością.

Przygotowanie

  1. Oddziel 1/4 szklanki wody i dodaj do niej podpuszczki, a następnie wymieszaj
  2. Do pozostałej części wody dodaj kwasku cytrynowego i wymieszaj do rozpuszczenia
  3. Mleko wlej do garnka, dodaj kwasek cytrynowy i wstaw na średni ogień, użyj termometru kuchennego i poczekaj, aż osiągnie temperaturę 32 stopni Celsjusza
  4. Teraz mleko zdejmij z gazu i wlej powoli podpuszczkę cały czas mieszając w kierunku odwrotnym do wskazówek zegara
  5. Odstaw mleko na 10 minut, powinno już przybrać konsystencję twarogu
  6. Gdy mleko jest jędrne nacinamy je w kratkę długim nożem, taką sporą ok. 3 cm
  7. Weź szumówkę i zamieszaj zawartością robiąc to delikatnie
  8. Masa serowa jest gotowa, wystarczy odcedzić ją na durszlaku
  9. Wodę, która pozostała w garnku podgrzej do 85 stopni Celsjusza
  10. Gdy uformujesz kulki połóż je na szumówce i zanurz na chwilę w tej wodzie po czym wyjmij
  11. Gotową mozzarellę umieść w lodówce by się schłodziła i tam przechowuj
Skomentuj

Jak zrobić mozzarellę w domu