6 października 2019

Jak zrobić mleko skondensowane

Mleko skondensowane czyli inaczej zagęszczone to dodatek, który można stosować do zup czy sosów. Słodzone stanowi też bardzo dobry dodatek do deserów czy napojów. Na pewno pamiętacie z dzieciństwa tubki z mlekiem skondensowanym, które wyciskało się wprost do buzi. Mleko skondensowane możesz zrobić sama, nie jest to trudne. Aby je uzyskać należy z mleka usunąć część wody, dzięki temu zagęści się i stanie bardziej kremowe.

Przepis na mleko skondensowane

Mleko skondensowane zazwyczaj kojarzy nam się z czymś bardzo kalorycznym, ale to prawdopodobnie dlatego, że kojarzy nam się z dzieciństwem i słodką tubką mleka, którą wiele dzieci wtedy się zajadało. Niesłodzone zagęszczone mleko skład ma bardzo podobny do zwykłego mleka, a jest nawet od niego zdrowsze. Dzięki temu, że część wody została odparowana w tej samej ilości mleka skondensowanego znajdziemy dwa razy więcej składników odżywczych niż w zwykłym mleku.

Oczywiście ma też więcej kalorii niż zwykłe mleko. Mleko zagęszczone ma ok. 130 kcal na 100 g. To samo mleko 3,2% ma dwa razy mniej kalorii. Jednak dzięki jego konsystencji możemy użyć go mniej, a często zapewni nam ono lepszy smak przygotowywanych przez nas potraw. Nie można więc powiedzieć jednoznacznie, że jest ono niezdrowe. Na pewno w przypadku słodzonego trzeba zachować umiar, ma ono ponad 300 kcal na 100 g. Z drugiej strony mleko skondensowane niesłodzone ma więcej składników odżywczych mimo dwukrotnie większej ilości kalorii od zwykłego mleka. Warto tutaj zachować zasadę zdrowego umiaru i dodanie niedużej ilości tego mleka do kawy czy ciasta z pewnością nikomu nie zaszkodzi.

Mleko skondensowane z pewnością przyda nam się w kuchni i to nie tylko do kawy. Oczywiście kawa z nim jest dużo smaczniejsza bo ma bardziej jedwabistą konsystencję od kawy ze zwykłym mlekiem, dlatego zachęcam Was do wypróbowania jej. Pamiętaj tylko o kaloriach! Po drugie mleko skondensowane przyda nam się do zabielania zup czy sosów. Słodkie mleko zagęszczone natomiast jest bardzo częstym dodatkiem do lodów czy kremów.

Oczywiście możemy kupić je w sklepie i wcale nie musimy robić go samodzielnie w domu, ale nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie spróbowali go zrobić samodzielnie. Dlaczego? Bo niestety wiele tych produktów dostępnych w sklepie nie jest godnych polecenia. Nawet te niesłodzone! Zrobienie mleka skondensowanego jest proste, a większość produktów dostępnych na rynku zawiera niestety stabilizatory. Jeśli chcemy ich uniknąć niestety albo musimy dobrze się naszukać i przejrzeć wszystkie etykiety, albo zrobić je samodzielnie.

Jak zrobić mleko zagęszczone

Mleko zagęszczone możemy zrobić w dwóch wersjach – słodzonej i niesłodzonej. Jeśli robimy mleko słodzone i chcemy dodatkowo wzbogacić jego smak bo posłuży nam do deserów możemy nawet pokusić się o dodanie aromatów np. waniliowego. Przedstawimy Wam poniżej przepis na zrobienie mleka zagęszczonego słodzonego, ale jeśli chcecie zrobić mleko skondensowane niesłodzone to po prostu pomińcie krok dodania do niego cukru.

Składniki

  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie

Przygotuj sobie garnuszek, ale zanim go położysz na kuchenkę opłucz go w środku zimną wodą. Kiedyś ktoś podpowiedział mi by zawsze tak robić podczas gotowania mleka, a wtedy mleko nie przywiera do ścianek i nie przypala się. Może to kwestia szczęścia, a może ten trik naprawdę działa bo nie pamiętam kiedy ostatnio zdarzyło mi się w garnku przypalić mleko na spodzie.

Do garnuszka wlej mleko, a następnie postaw je na gazie. Jeśli robimy mleko skondensowane słodzone to dodajemy od razu do niego cukier i mieszamy. Jeśli niesłodzone to po prostu doprowadzamy do wrzenia samo mleko bez cukru i od czasu do czasu mieszamy.

Teraz należy zmniejszyć ogień i gotować mleko jeszcze przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Dzięki temu odparuje z niego woda, zaobserwujesz, że mleko zmniejsza swoją objętość. Zaczyna robić się kremowe. Następnie mleko zacznie zmieniać kolor, a gdy dojdzie do koloru kości słoniowej oznacza to, że jest gotowe.

Mleko skondensowane przelewam do wyparzonego wcześniej słoiczka i zamykam. Przechowuję je w lodówce tak długo na ile pozwalała data przydatności do spożycia mleka, z którego zostało ono zrobione.

Możecie użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Ja w domu korzystam głównie z 1,5% lub 2% mleka i takiego używam.