Jak zrobić lody z soku owocowego

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-10-09

Zobacz, że zrobienie lodów z soku owocowego to naprawdę prosta sprawa! Dzięki temu możesz mieć domowe lody o ulubionym smaku. Lody najlepiej smakują nam oczywiście latem. Dają ochłodę w upalne dni. Nie oznacza to jednak, że zimą nie warto ich jeść. Ma to swoje zalety, dlatego coraz więcej lodziarni nawet zimą serwuje swoje desery lodowe klientom. Dlaczego? Oprócz tego, że są smaczne ich jedzenie ma jeszcze inne korzyści.

Anginy są stukiem ubocznym szoku termicznego jaki przeżywa nasze gardło. Dlatego często pojawiają się latem. Spędzamy kilka godzin w chłodnym klimatyzowanym aucie, a następnie wychodzimy na upał i jeszcze do tego kupujemy sobie lody, aby nieco się schłodzić. Następuje szybkie osłabienie odporności i przepis na anginę gotowy. Z tego faktu można wysnuć prosty wniosek, jedzenie lodów zimą nie spowoduje, że zachorujemy bo nie będzie szoku termicznego, przecież temperatura na dworze również jest niska. Nie oznacza to jednak, że mamy się objadać lodami lub jeść je na zewnątrz. Zimą zwykle konsumujemy je w domu.

W każdym razie jeśli nie mamy problemu z odpornością to zjedzenie deseru lodowego zimą nam nie zaszkodzi, a może nawet pomóc. Zimne lody łagodzą obrzęk związany z zapaleniem gardła, które zimą zdarza się dość często. Ale tylko w tym przypadku. Mając anginę mogą narobić nam więcej kłopotu niż pożytku. W każdym razie, lody jako deser możemy jeść cały rok jeśli mamy na to ochotę.

Jak zrobić lody z soku owocowego

Na zrobienie lodów z soku owocowego jest kilka sposobów. Jeden jest naprawdę błyskawiczny. Potrzebujemy do niego woreczka strunowego i kostek lodu, które umieszczamy w nim. Następnie dolewamy do lodu soku i dodajemy trochę soli. Szczelnie zamykamy woreczek. Teraz bierzemy drugi trochę większy woreczek. Wkładamy do niego ten z sokiem i dolewamy wody, ten woreczek również zamykamy. Teraz wystarczy przez chwilę mocno wstrząsnąć woreczkami, a w efekcie uzyskamy sorbet owocowy z soku :) Jego smak oczywiście zależy od tego jakiego soku użyjemy. Możemy zrobić dowolny!

Lody sorbetowe tego typu możemy zrobić również w inny sposób i to na patyku :) Ten przepis jest również bardzo prosty w przygotowaniu. Jeśli pamiętacie takie lody sopelki, to jest to coś bardziej w tym stylu. Ma on zwartą konsystencję jak kostka lodu, ale jego lizanie jest bardzo przyjemne i smaczne. Dzięki temu też można dłużej jeść takiego loda, a jeśli zrobimy je ze świeżo wyciśniętego soku to w atrakcyjnej dla dzieci formie przemycimy moc witamin, których potrzebują.

Jedyne czego potrzebujemy to soku owocowego np. pomarańczowego. Potrzebujemy też foremki na lody. Ja mam taką z IKEA z patyczkami. Jest ona wielokrotnego użytku, dlatego po umyciu możecie w niej zrobić nową porcję lodów. Sok przelewamy do foremki i wkładamy do zamrażarki. Jeśli Wasza foremka na lody ma gotowe patyczki jak moja możecie umieścić je od razu. Jeśli wasza foremka nie ma takich patyczków i musicie wkładać drewniane, to wystarczy poczekać ok. pół godziny, aż sok trochę zgęstnieje. Jeśli włożycie je od razu oczywiście się przewrócą zamiast utrzymać się w soku.

Lody będą gotowe następnego dnia. Przez noc sok zamarznie i powstaną z niego lody. Jeśli macie problem z wyjęciem ich z foremki polecam polać ją po bokach ciepłą wodą. Wtedy lody szybko się od niej odkleją.

Jeśli macie ochotę do soku możecie nawet dodać kawałki całych owoców, które je urozmaicą. Wykonacie je naprawdę z każdego soku, możecie je nawet mieszać tworząc wielowarstwowe lody. Trzeba wtedy tylko poczekać przed dodaniem kolejnej warstwy, aż poprzednia zamarznie. Polecam Wam wypróbowanie kilka wariacji tego przepisu :)

 

Podobne artykuły