Lubicie domowe lody? Dzisiaj podpowiemy Wam jak zrobić lody o smaku słonego karmelu. Jest to jeden z moich ulubionych smaków. Nie zawsze mam ochotę na coś bardzo słodkiego, a te smakują po prostu idealnie.
Co więcej, przygotowanie tych lodów jest naprawdę szybkie. Oczywiście oprócz samego przygotowania trzeba doliczyć kilka godzin na ich zmrożenie, a najlepiej całą noc.
Przygotuj sobie miskę, a następnie przełóż do niej masę kajmakową. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i sól, a następnie dobrze wymieszaj mikserem na wolniejszych obrotach.
Śmietanę ubijamy w drugiej misce. Przed tym musi być dobrze schłodzona w lodówce. Gdy będzie już ubita łączymy ją z kajmakiem. Do tego dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechów, a masę przekładamy do prostokątnego naczynia.
Jeśli zostało nam trochę orzechów, masę możemy jeszcze od góry nimi posypać do dekoracji. Następnie przykrywamy ją i wkładamy do lodówki na noc.