23 maja 2020

Jak zrobić lody słony karmel

Lubicie domowe lody? Dzisiaj podpowiemy Wam jak zrobić lody o smaku słonego karmelu. Jest to jeden z moich ulubionych smaków. Nie zawsze mam ochotę na coś bardzo słodkiego, a te smakują po prostu idealnie.

Co więcej, przygotowanie tych lodów jest naprawdę szybkie. Oczywiście oprócz samego przygotowania trzeba doliczyć kilka godzin na ich zmrożenie, a najlepiej całą noc.

Składniki

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 szklanka serka mascarpone
  • 1 łyżeczka soli
  • garść orzechów do rozdrobnienia (najlepiej słonych)

Przygotowanie

Przygotuj sobie miskę, a następnie przełóż do niej masę kajmakową. Następnie dodaj do niej serek mascarpone i sól, a następnie dobrze wymieszaj mikserem na wolniejszych obrotach.

Śmietanę ubijamy w drugiej misce. Przed tym musi być dobrze schłodzona w lodówce. Gdy będzie już ubita łączymy ją z kajmakiem. Do tego dodajemy posiekane na mniejsze kawałki orzechów, a masę przekładamy do prostokątnego naczynia.

Jeśli zostało nam trochę orzechów, masę możemy jeszcze od góry nimi posypać do dekoracji. Następnie przykrywamy ją i wkładamy do lodówki na noc.