23 listopada 2021

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?

Jedna łyżka stołowa masła zawiera 102 kcal. Rezygnując z niego bardzo łatwo możesz odchudzić swoje śniadanie. W tym artykule podpowiemy Wam, jak przygotować jajecznicę bez tłuszczu.

Ile kalorii ma jajecznica?

Jak dowiadujemy się z portalu ilewazy.pl, jedno jajko kurze klasy wagowej L ma 78 kalorii. Jajecznica z trzech jajek na dwóch łyżkach masła ma więc 438 kalorii. Danie to możemy odchudzić praktycznie o połowę rezygnując z masła. Czy taka jajecznica ma prawo wyjść? Oczywiście, że tak!

Jak usmażyć jajecznicę bez tłuszczu?

Do usmażenia jajecznicy bez tłuszczu potrzebujemy jednej rzeczy. Jest nią teflonowa patelnia, która większość z nas ma w swojej kuchni. Teflonowa powłoka sprawia, że żywność nie przywiera do niej. Musimy jednak zmniejszyć ogień i często mieszać jajko, aby się nie przypaliło.

Usmażenie jajecznicy bez tłuszczu na patelni teflonowej jest jak najbardziej możliwe. Wystarczy, że na rozgrzaną patelnię wbijesz jajka. Najlepiej wcześniej wbić je do miseczki lub szklanki, aby następnie dodać je razem. Teraz na małym ogniu ciągle mieszając smażymy jajecznicę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!