28 listopada 2019

Jak zrobić idealne tłuczone ziemniaki – wypróbuj ten trik!

Lubisz tłuczone ziemniaki do obiadu? Dzisiaj podpowiemy Ci co zrobić aby były idealnie puszyste bez dodawania większej ilości masła czy śmietany. Warto znać ten trik bo każdy tego typu dodatek zwiększa kaloryczność ziemniaków, a to sprawia, że ich częste jedzenie odbije się na naszej figurze.

Wystarczy, że dodasz do nich dwie szczypty sody oczyszczonej. Pamiętaj, że musi ona być połączona z czymś kwaśnym aby zadziałała spulchniająco, dlatego dodamy oprócz niej śmietany, dodaj taką ilość jak zwykle lub nawet nieco mniejszą. Ziemniaki i tak będą idealnie puszyste.

Pamiętaj, że po ugotowaniu ziemniaków ważne jest to by usunąć z nich nadmiar wody. Ja zazwyczaj odlewam ją, a potem ziemniaki już bez wody jeszcze na chwilę stawiam na gazie aby odparowały. Następnie dodaję śmietanę i sodę i ubijam je jak zwykle.