20 lipca 2020

Jak zrobić idealne schabowe?

Schabowe to jedno z popularniejszych dań, które przygotowujemy na obiad. Przygotowanie kotletów schabowych nie należy do trudnych zadań. Przepis jest bardzo prosty, ale aby zrobić je idealne, warto znać kilka trików.

Oczywiście bardzo ważne jest to by kupić dobrej jakości mięso. Najlepiej kupować je krojone z całego kawałka, a nie gotowe w plastrach z plastikowej tacki. Gdy będziesz je kupować, najlepiej wybrać kawałek, na którym widoczny jest tłuszczyk. Takie kotlety wyjdą soczyste.

Gdy mamy już schab, będzie nam potrzebna cebula, mleko, jajka, mąka oraz bułka tarta. Kotlety schabowe do smaku przyprawimy jedynie solą i pieprzem. Ważny jest też tłuszcz, na którym je smażymy. Jeśli chcemy by były smaczniejsze, najlepiej jest usmażyć je na smalcu.

Uprzedzam Was tylko, że przygotowanie tych schabowych należy zacząć dzień wcześniej. Musi on bowiem poleżeć przez noc w lodówce.

Składniki

  • 1/2 kg schabu
  • 1 cebula
  • 1 i 2/3 szklanki mleka
  • sól
  • pieprz
  • mąka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od pokrojenia schabu na plastry. Z półkilogramowego kawałka powinna powstać porcja dla czterech osób.
  2. Cebulę kroimy w piórka.
  3. Schab wkładamy do pojemnika na żywność, najlepiej szklankę.
  4. Na schabie układamy plasterki cebuli, a następnie zalewamy wszystko mlekiem.
  5. Schab na noc wkładamy do lodówki.
  6. Następnego dnia schab wyjmujemy z lodówki. Wyjmujemy same kawałki mięsa, a następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem.
  7. Teraz pozostaje nam już tylko obtoczyć je w panierce. Panierkę przygotowujemy poprzez zmieszanie bułki tartej i mąki w równych proporcjach.
  8. Kotlety smażymy z dwóch stron na patelni. Kładziemy je dopiero w momencie, gdy tłuszcz dobrze się rozgrzeje. Dzięki temu panierka nie nasiąknie tłuszczem.
  9. Gdy kotlety zarumienią się, będą gotowe.

Latem do kotletów schabowych polecam zawsze młode ziemniaczki okraszone masełkiem. Do tego maślanka do popijania i surówka ze świeżych warzyw.