23 maja 2020

Jak zrobić idealne chrupiące pieczone ziemniaki

Lubicie chrupiące pieczone ziemniaki? Oczywiście, że tak :) Któż ich nie lubi. To miła odmiana od zwykłych gotowanych ziemniaków na obiad. Dzisiaj chcielibyśmy podpowiedzieć Wam co zrobić, aby były idealne, chrupiące na zewnątrz, ale nadal wilgotne w środku. Myślę, że ta wersja też przypadnie Wam do gustu, a Emily Blunt będzie zdziwiona, że również w Polsce jej przepis na angielskie pieczone ziemniaczki również stał się popularny.

Przepis na chrupiące ziemniaczki

Zacznij od obrania ziemniaków, a następnie pokrojenia ich w łódeczki lub nawet mniejsze kawałki jeśli lubisz.

Pokrojone ziemniaki wrzucamy do wrzącej osolonej wody. Natychmiast przestanie wrzeć bo jej temperatura spadnie. Gdy znów ją odzyska i zacznie ponownie wrzeć, odliczamy 8 minut i odcedzamy ziemniaki.

Muszą one już być wstępnie ugotowane tak by dało się wbić w nie widelec, ale nie mogą też rozwalać się. Ziemniakami mocno potrząsaj przez kilka sekund w garnku (już bez wody). Nie pomijaj tego kroku, Jest bardzo ważny :) Dzięki temu skórka będzie chrupiąca, a środek wilgotny.

Ziemniaki przed pieczeniem musimy ostudzić. Możemy więc równomiernie ułożyć je np. na ruszcie od piekarnika. Gdy już ostygną przygotowujemy sobie blachę i nalewamy do niej oleju tak by równo przykrył dno.

Samą blachę z olejem wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 220 stopni Celsjusza na 5 minut. Gdy olej się nagrzeje delikatnie przekładamy za pomocą łyżki ziemniaki na blachę. Pieczemy następnie 45 minut do 1 godziny. Co jakiś czas obracamy ziemniaki na drugą stronę.

Po tym ziemniaczki będą gotowe. Po upieczeniu możemy doprawić je solą i ulubionymi przyprawami. Są idealnie chrupiące. Na pewno Wam posmakują :)