Jak zrobić faworki – przepis na TŁUSTY CZWARTEK

Kategoria: Przepisy
Data publikacji: 2019-02-22

Jak zrobić faworki? To proste. Faworki najczęściej nazywamy też chrustem. Jest to tradycyjne w Polskiej kuchni chrupkie ciastka o słodkim smaku, najczęściej posypane cukrem pudrem. Smaży je się ze specjalnie przygotowanego ciasta na głębokim tłuszczem. Jest to typowa przekąska spożywana w okresie karnawału i na tłusty czwartek.

Przepis na faworki

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Przygotowanie faworków jest bardzo proste. To czego potrzebujemy to miski, do której wrzucimy wszystkie składniki. Następnie musimy je wymieszać. Początkowo robimy to za pomocą łyżki, ale gdy już składniki mokre połączą się z suchymi możemy wyrobić ciasto ręcznie, tak będzie zdecydowanie szybciej i lepiej.

Ciasto jest wyrobione? Możemy przejść do dalszych czynności. Ciasto należy rozwałkować na stolnicy wcześniej posypanej delikatnie mąką. Po rozwałkowaniu ciasta dzielimy je na paski o szerokości ok. 2.5 cm. Gdy mamy już gotowe paski możemy pociąć je na mniejsze kawałki o długości ok. 5-7 cm. Ciasto kroimy pod kątem, a na środku każdego kawałka robimy nacięcie. Jak to ma wyglądać przedstawia ilustracja poniżej.

Gdy mamy już pocięte ciasto bierzemy jeden kawałek. Musimy teraz uformować faworka. Polega to na przełożeniu jednego brzegu ciasta przez wcześniej wyciętą na środku dziurkę. W ten sposób uzyskamy charakterystyczny dla faworków supełek. Oczywiście możemy pominąć ten jeden krok i nie robić tych nacięć jeśli nam się nie chce. Smak i tak pozostanie bez zmian :)

Teraz musimy rozgrzać w garnku olej i wrzucić do niego faworki. Smażymy je przez chwilę z obydwu stron tak by się zarumieniły. Faworki następnie odsączamy na papierowym ręczniku i gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

Faworki są już gotowe. Możecie zajadać je ze smakiem, a na pewno Wam posmakują bo są bardzo smaczne. Pamiętajcie jednak, że faworki to dość kaloryczna przekąska. 100 g faworków smażonych na głębokim tłuszczu to aż 511 kcal. Jeden faworek sporych rozmiarów (na wymiar naszej dłoni) może mieć nawet prawie 100 kcal. Dlatego z faworkami nie można przesadzać. Jeśli natomiast szukacie mniej kalorycznej przekąski na tłusty czwartek to polecam Wam przepis na dietetyczne pieczone pączki, które mają zdecydowanie mniej kalorii.

Podobne artykuły